Red Services
Image default
Woning en Tuin

Fornuis

Een fornuis voor je nieuwe keuken

Vroeger was het simpel als je besloot een nieuwe keuken te laten zetten: je kon uit een beperkt aantal keukens kiezen en liet die plaatsen door professionals. De afgelopen tijd is het veel normaler geworden om dit soort klussen zelf aan te pakken. Het plaatsen van een fornuis kan de enigszins handige klusjesman of –vrouw zelf wel aan. Ook de mogelijkheden rondom het samenstellen van een keuken zijn veel uitgebreider dan voorheen: als we bijvoorbeeld kijken naar de verschillende soorten fornuizen die je aan kan schaffen dan zie je hoeveel keus er wel niet is:

  • Je hebt natuurlijk de veelvoorkomende gasfornuizen: om zo een fornuis aan te sluiten heeft u vaak alleen een gasaansluiting nodig, en soms ook een stopcontact aangezien de ontsteker vaak op elektriciteit werkt. Controleer vooral goed of de gasbuizen in het apparaat nog goed zijn voordat u aan de installatie begint.
  • Er zijn tegenwoordig ook genoeg huizen die geen gasaansluiting hebben en waar alles, dus ook het koken, op elektriciteit moet gebeuren. Het elektrische fornuis was in de jaren ’90 in opkomst maar heeft Nederland nooit kunnen veroveren aangezien het erg onhandig werken was met deze fornuizen: het duurt erg lang voordat de pitten van zo een fornuis opgewarmd of afgekoeld zijn en dat is natuurlijk niet wenselijk in het koken.
  • Een keramisch fornuis is eigenlijk precies hetzelfde als bovenstaand elektrische model, maar dan wat moderner: je plaatst de pannen op een dikke glasplaat, het apparaat is dus gemakkelijk schoon te houden. De plaat warmt relatief langzaam op en koelt langzaam af, maar dit gaat al stukken sneller dan bij het hiervoor besproken fornuis.
  • Een populairder elektrisch alternatief is het koken op een inductieplaat: hierbij wordt de plaat niet heet als er geen pan op het fornuis staat aangezien het mechanisme werkt doordat er een magnetisch veld ontstaat als je een metalen pan op de plaat zet. Inductie heeft het voordeel dat het fornuis snel opwarmt en ook weer snel afkoelt: u hebt veel controle over de hitte waarop u kookt.
  • Ook kunt u natuurlijk kiezen voor een ouderwetse houtkachel! Niet erg handig en het levert ook nog eens veel troep op, maar het is wel erg rustiek en het kan echt: koken op een fornuis dat verhit wordt door hout te stoken. Eigenlijk is dit geen reële optie voor een modern huishouden, maar het is toch een optie.

Het aanschaffen van een geschikt fornuis

Neem mee in uw overwegingen betreffende een nieuw fornuis wat u precies met het fornuis wilt bereiken: heeft u er moeite mee om uw keuken goed schoon te houden? In dat geval kunt u beter voor een elektrische kookplaat of inductieplaat kiezen dan een gasfornuis: die plat zijn immers veel gemakkelijker schoon te houden. Wilt u gebruiksgemak, controle over de hitte op uw fornuis, kies dan niet voor keramisch koken maar voor inductie of gas. Vindt u het fijn om de pannen die u al twintig jaar in de kast heeft staan gewoon te kunnen gebruiken? Kies dan niet voor een inductieplaat aangezien daarop alleen speciale pannen werken: pannen waarvan de bodem van magnetiseerbaar materiaal is gemaakt. Al deze factoren neemt u mee in uw overwegingen en vervolgens kunt u overgaan tot het installeren van uw nieuwe fornuis.

De installatie van uw fornuis

Op de websites van de meeste bouwmarkten kunt u wel instructies vinden over het installeren van kookplaten. Ik zal u hier wat tips geven rondom het inbouwen van een gasfornuis, aangezien dat nog steeds het meest gebruikte type kookplaat is in Nederland.

  • Zorg dat uw keramische of gas- of inductiefornuis recht boven een aanrechtkastje komt te liggen. Trek een lijk op het aanrechtblad op vier centimeter van de achterwand.
  • Teken een inbouwgat af op de afmetingen van de plaat: daarvoor kunt u een rolmaat en een winkelhaak gebruiken. De brede kant van het gat moet samenvallen met de lijn die u zojuist heeft getekend.
  • Boor in de hoekpunten van de door u afgetekende vorm gaten door het aanrechtblad heen.
  • Zaag met een decoupeerzaag het gat uit en schuur eventuele ontstane oneffenheden bij het inbouwgat mooi glad.
  • Geen rubberen afdichtrand? Breng rondom het gat, 1 centimeter vanaf de rand, een randje sanitair kit aan.
  • Laat de kookplaat zakken in het gat wat u zojuist heeft gezaagd en controleer of hij vlak op het aanrecht ligt. Klem de plaat vervolgens strak op het aanrecht met behulp van schroefklemmen.
  • Sluit de gasslang aan en controleer gelijk met een kwastje met zeepsop of de aansluiting niet lekt. Steek ook de eventuele stekker van heet ontstekingsmechanisme in het stopcontact.
  • Breng rondom het fornuis een randje sanitair kit aan op het aanrechtblad. Dat doe je door het blad eerst grondig te ontvetten en daarna af te kitten. Vervolgens goed laten drogen en eventuele resten voorzichtig verwijderen met een hobby mes.

Deze relatief simpele klus is in een uurtje of twee gepiept en zal u veel voldoening geven: een prachtig fornuis dat goed in uw aanrechtblad ligt is immers een groot genoegen. Als het kitten niet in een keer lukt: wees niet getreurd, kitten is een kunst. U dient het gewoon een aantal keer te doen, en als de kit nog nat is kan hij relatief gemakkelijk weer verwijderd worden. Denk er wel aan dat u de rand weer grondig dient te ontvetten als u het voor de tweede keer probeert.

http://www.deschouwwitgoed.nl/fornuis